Energie uit waterkracht Stroom uit waterkracht opwekken, hoe werkt dat?


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Water, we gebruiken en consumeren het elke dag en kunnen ons geen leven meer zonder water voorstellen. Een huishouden van 4 personen in Nederland verbruikt gemiddeld 169. 000 liter water per jaar. Een derde hiervan word gebruikt bij het in bad gaan en het douchen. Maar met water kunnen we veel meer dan u denkt. De kracht van water kan namelijk gebruikt worden om energie op te wekken. Het is niet zo bekend al andere energievormen maar toch word waterenergie al eeuwenlang toegepast over de hele wereld.

Waterenergie wordt opgewekt door de waterkracht van stroomsnelheid of van hoogteverschil. In waterkrachtcentrales vind je turbines die de kracht van stromend water omzetten in beweging. Met deze beweging wordt de as van de waterturbine in werking gezet. De as is uiteindelijk weer aangesloten op een generator die de energie opwekt. De energie die gewonnen is word opgeslagen en getransporteerd door de waterkrachtcentrale. Maar een waterkrachtcentrale is niet de enige manier om waterenergie op te wekken.

Water levert ook energie door middel van:

  1. Watermolens
  2. Stuwmeren
  3. Getijdenenergie
  4. Golfslagenergie

Het gebruiken van waterenergie brengt veel en milieuvriendelijke voordelen met zich mee. De duurzaamheid van water is van groot belang. Fossiele brandstoffen zullen uiteindelijk eens opraken. Met water is dit niet het geval, dit zal altijd aanwezig zijn. Daarom is het, net als de zon met zonne-energie, een zeer betrouwbare energiebron. Daarnaast komt er bij het opwekken van waterenergie geen CO2 of andere milieuonvriendelijke gassen vrij. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor u zelf.

Waterkrachtcentrales hebben ook het voordeel dat ze een langere levensduur hebben dan krachtcentrales van fossiele brandstoffen. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager. Ook worden de stuwdammen bij waterkrachtcentrales goed benut. Deze vangen het water op en zijn zo een preventief hulpmiddel tegen overstromingen. Waterenergie is dus een zeer milieuvriendelijke en groene energievorm! Meer informatie over groene energie lees je hier.

Duurzame energie vergelijken Vergelijk de populaires stroom- en gas aanbieders voor jouw situatie