Zonne-energie vergelijken Zelf stroom opwekken met de zon? Bekijk de mogelijkheden!


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Voor de meeste mensen is er niets zo fijn als lekker van de zon genieten. Maar de zon is ook nog eens een perfecte elektriciteitsbron, niet letterlijk natuurlijk. Door de warmte en het licht kunnen we wereldwijd zonne-energie opwekken. De meest bekende manieren in Nederland zijn de zonnepanelen en zonneboilers. Bij zonnepanelen word met PV-cellen het licht direct omgezet in elektriciteit, oftewel zonnestroom. Zonneboilers (ook wel zonnecollectoren genoemd) zetten het zonlicht om in warmte. Deze warmte noemt men thermische zonne-energie.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zonne-energie niet alleen voor zonnige landen nuttig. Overal waar zonlicht is, dus ook in Nederland, kunnen zonnepanelen en zonneboilers gebruikt worden. Het is ook een goede oplossing voor als u ergens stroom nodig heeft waar geen kabels liggen.

Zonne-energie kent talrijke voordelen:

  • De warmte en het licht van de zon kosten u niks.
  • U bent niet afhankelijk van olieproducerende landen.
  • Zonne-energie is schoon.
  • Zonne-energie veroorzaakt geen afval.

Toch zijn er ook nog enkele nadelen:

  • Zonne-energie is nog erg duur. De productiekosten zijn nog erg hoog vergeleken met de opbrengst.
  • Er kan alleen elektriciteit opgewekt worden als de zon schijnt.
  • De aanschafprijs ligt tussen de € 900 en € 1300 per zonnepaneel.Voor zonnecollectoren ligt de prijs tussen de € 2000 en € 3000 per stuk.

Onder bepaalde voorwaarden zijn er in Nederland subsidies te krijgen wat eigenlijk ook nog bij de voordelen hoort. Die maken de keuze om voor zonne-energie te gaan misschien makkelijker voor u. Vanaf januari 2013 zal 0.1% van het gebruikte stroom worden opgewekt door middel van zonnepanelen. Windenergie is daarentegen een stuk interessanter op dit moment, 4% van de benodigde stroom wordt hierdoor opgewekt.

Duurzame energie vergelijken Vergelijk de populaires stroom- en gas aanbieders voor jouw situatie