Windenergie vergelijken Stroom opwekken met windmolens, hoe werkt het?


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Iedereen kent het wel, rijen windmolens in de weilanden en langs het water. Nou is het niet het mooiste uitzicht wat u zich voor kunt stellen. Maar deze windmolens zorgen wel voor schone en duurzame energie. In Nederland zijn we eigenlijk al jaren bekend met windenergie. Denk hierbij aan de molens voor het vermalen van graan en de drooglegging van de polders. Windenergie is dan ook een bijna onophoudelijke energiebron in ons vlakke, winderige land. Ongeveer de helft van de groene stroom in Nederland wordt opgewekt door windmolens. Nou zou je denken dat de ruim 1900 windturbines een groot deel van de huishoudens van groene stroom voorzien. Maar deze zorgen slechts voor 4 % van de landelijke energiebehoefte. Als je dan kijkt naar Denemarken, waar 20 % van de energie afkomstig is van windmolens, hebben we nog heel wat in te halen. In deze landen wordt daarnaast ook veel meer gebruik gemaakt van stroom uit waterkracht.

Naast de vele voordelen die windenergie met zich meebrengt zijn er ook enkele nadelen:

  • Vogels kunnen tegen windmolens aanvliegen of door de turbulentie achter de molen gegrepen worden.
  • Een windturbine lijkt geluidloos maar dat zijn ze niet. Ze maken een constant zoevend geluid.
  • Omwonenden kunnen met momenten last hebben van bewegende schaduwen van de draaiende rotorbladen.
  • In een rustig landschap is een windmolen een opvallend geheel. Er wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden bij het plaatsen

Zelf een windmolen bij huis plaatsen is iets wat sporadisch gebeurt. Het is erg duur, en men mag niet zomaar een (kleine) windmolen neerzetten. We zien wel dat steeds meer Nederlanders gebruiken van zogenaamde winddelen. Dankzij zo’n winddeel is het mogelijk om deel te nemen aan een windmolen in de buurt. Soms kan dit financieel aantrekkelijk zijn. Ben je aan het bouwen, en moet jouw woning aan bepaalde EPC-eisen voldoen? Ook dan dan je dit soms compenseren door een winddeel te nemen.

Als u ook mee wilt genieten van de groene energie / windenergie van deze windmolens? Vergelijk dan de mogelijkheden bij de verschillende energieleveranciers.

Duurzame energie vergelijken Vergelijk de populaires stroom- en gas aanbieders voor jouw situatie