Je hoort het steeds vaker: zelf energie opwekken om zo te besparen op energiekosten en minder afhankelijk te zijn van de (stijgende) energietarieven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In deze blog 2 manieren hoe jij zelf energie kan opwekken.
Zelf energie opwekken is leuk en goed voor voor jouw energierekening en het milieu. Zelfstandig energie generen kan met behulp van de zon. Er zijn twee vormen van zonne-energie. Je kunt de warmte van de zon gebruiken voor jouw warm-water verbruik met behulp van een zonneboilers. Maar je kunt ook zelf stroom opwekken met behulp van zonnepanelen.
Zonnepanelen (zon-stroom)
Met zonnepanelen produceer je elektriciteit uit energie van de zon. Om de energie van de zon te benutten kunt je zonnepanelen op het dak leggen. Op de meeste daken is plaats voor minimaal 15m² aan zonnepanelen. 15m² levert ongeveer 2.200 kWh stroom op. De panelen kunnen vaak eenvoudig op uw dak bevestigd worden. Het advies is om bij een aantal bedrijven / installateurs in de buurt een offerte op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en de mogelijkheden. Eigenlijk kan iedereen aan de slag met zonnepanelen. In zeer uitzonderlijke gevallen moet je een vergunning aanvragen. Je kunt dit altijd even navragen bij de gemeente. Het kan zijn dat de regels in Rotterdam of Amstelveen anders zijn dan in Doetinchem of Franeker.
Zonneboiler (zon-warmte)
Met een zonneboiler verwarm je water met zonne-energie. Dit warmte water kun je gebruiken voor het warmte tapwater (warm water uit de kraan of douche), of voor de verwarming. Het aanleggen van een zonneboiler is iets meer werk dan zonnepanelen omdat er waterleidingen naar het dak aangelegd moeten worden. Dek osten van een zonneboiler zijn vaak wel een stuk lager. Ook geldt er nog een aantrekkelijke subsidie voor de installatie van zo’n zonneboiler.